ASIAA IKKUNOISTA JA ULKO-OVISTA

Passiivikivitalojen ikkunatoimittaja on Skaala, joten vertailua ikkunoista emme sen enempää joutuneet tekemään. Piti tulla mustaa, mutta ei sitten ihan niin yksinkertaisesti tulekaan…

Kevään aikana on hieman jännittänyt miten meille ikkunoiden kanssa käy, saadaanko ikkunoita Skaalan talousvaikeuksien vuoksi ollenkaan.

Toiveet ikkunoille olivat selkeät ja suurin osa oli huomioitu jo arkkitehtisuunnittelussa:

  • Kaikki kiinteitä ikkunoita
  • Ei sälekaihtimia
  • Väri musta sisälle ja ulos
  • Ikkunat lähtevät lattiasta
  • Ja ne ovat isoja!

Tuo olohuoneen ja ruokailuhuoneen ikkunoiden koko oli pitkään se ongelmakohta, passiivikivitalot oli ainoa talotoimittaja jonka kautta noin suuret ikkunat saatiin tilattua. Muilla talotoimittajilla ikkunat olisi täytynyt kokonsa puolesta tilata erikseen tai jakaa useampiin pienempiin ikkunoihin. Jakamista ei edes lähdetty miettimään.

IMG_9858
Olohuone-ruokailuhuoneen ikkunat, pariovet terassille
IMG_9853
Ruokailuhuone ja käynti lasitetulle terassille

Kiinteissä ikkunoissa jouduimme muuttamaan mielemme lasten makuuhuoneiden kohdalla, sillä rakennusmääräysten mukaan niissä täytyy olla tuuletusikkuna. Tämän vuoksi ne ovat avautuvia ikkunoita tuuletusikkunalla ja niihin tilattiin samalla sälekaihtimet. Kaikki muut talon ikkunat (paitsi sauna) ovat kiinteitä ja niihin on mietitty muu verhoratkaisu.

IMG_9859
Lastenhuoneiden avattavat ikkunat
IMG_9860
Mutta kenen äly ja väläys on valkoiset sälekaihtimien nupit mustissa ikkunoissa?!

Oikeastaan kaikki meidän ikkunat lähtevät heti lattiasta, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Näitä poikkeuksia ovat sauna ja kylpyhuone, sillä pytyn taakse ei oikein voi lattiasta lähtevää ikkunaa sijoittaa.  Edellisessä talossa oli suunnitelmassa alun perin lattiasta lähtevät ikkunat, mutta energiatehokkuuden vuoksi muutimme ikkunat tuolloin lähtemään 15 cm lattia yläpuolelta. Tuo päätös harmitti meitä molempia koko sen ajan, kun talossa asuimme. Nyt emme siis miettineet energiatehokkuutta tässä kohtaa, vaan päädyimme meille itsellemme kaikkein mieluisampaan ikkunaratkaisuun. Tämä puhtaasti sen vuoksi, että haluamme jokinäkymän ja päivänvalon vuoksi maksimoida talon ikkunapinta-alan.

IMG_9850
Vierashuoneesta jokinäkymä lasitetun terassin kiinteän ikkunan kautta
IMG_9854
Makuuhuoneesta käynti kesäaamuun ja -iltaan

Ikkunoiden väri sisälle oli mietitty valmiiksi mustaksi. Mustat ikkunat kehystävät mielestäni maiseman tauluksi. Skaalalta ei täysin mustaa ikkunaa saa, siis sitä joka on maalattu peittävän mustaksi. Heidän kokemuksensa noista ikkunoista eivät olleet kovinkaan hyviä ja reklamaatioita oli tullut paljon, sillä musta väri ei anna mitään virhettä anteeksi ja kolhujen paikkaaminen on mahdotonta. Sen sijaan Skaalan valikoimista löytyy kertakaikkisen upea Ebenholtz väri, joka on musta, mutta jättää kauniisti puun oman luonnollisen kuvion näkyviin. Kauempaa katsottunat ikkunat ovat mustat, mutta läheltä katsottuna ne eivät ole sävyltään niin jyrkät kuin peittävän mustaksi maalatut ikkunat. Minä rakastuin näihin välittömästi!

IMG_9848
Kuultava väri jättää puunsyyt näkyviin

Ulospäin olisin halunnut myös mustat ikkunat, mutta tässä valinnassa kuuntelimme Skaalan edustajan kokemuksia. Hän ei mustaa alumiinikkunaa suositellut, sillä musta väri haalistuu nopeammin kuin tummanharmaa. Lisäksi musta kerää värinsä vuoksi lämpöä ja meille sanottiin ikkunoiden paukkuvan tuon lämmönvaihtelun ansiosta. Pelasimme siis varman päälle ja ikkunat ovat ulospäin tummanharmaat. Tilausvaiheessa en ollut täysin varma tästä valinnasta, mutta nyt ikkunoiden asennuksen jälkeen ei tämä Skaalan tummanharmaa väri paljoa mustasta eroa.  Vaikka musta kummittelee edelleen mielessä, olen tällä hetkellä tyytyväinen ulkokarmin värivalintaan. Lopullinen totuus  valinnasta tulee kuitenkin todennäköisesti ilmi vasta vuosien päästä: ovatko muiden mustat ikkunat ja ovet oikesti haalistuneet ja kuinka nopeasti tämä tapahtuu.

IMG_9861

Talon yhteydessä olevan autotallin sekä naapureiden autokatosten läheisyyden vuoksi meille tulee paloikkunoita ja -ovia, jotka tulevat Skaalan alihankkijalta.  Niiden toimitus viivästyi ja ikkunat tulivat lopulta kaksi viikkoa aluksi sovittua myöhemmin. Palo-ovet ovat edelleen matkalla, ne ovat viivästyneet vielä enemmän. Oikeastaan tämä ikkunoiden viivästyminen oli nyt vaan hyvä, sillä meidän talokin on viivästynyt ainakin tuon saman 2 viikkoa ja aluskate ei edelleenkään ole kokonaisuudessaan paikallaan.

Ikkunoiden lisäksi Skaala toimittaa meille kaikki ulko-ovet sekä väliovet.

Talon ulko-ovet ovat hyvin pitkälti kokolasisia ovia ja luonnollisesti samoilla värityksillä kuin ikkunatkin. Poikkeuksen tekee etuovi ja kodinhoitohuoneen ovi, joiden täytyy olla palo-ovia. Etuovi oli tulossa sekä ulkoa että sisältä harmaana, koska ovia ei oikein saanut sisältä ja ulkoa eri värisenä, kuten ikkunat saa. Oven vieressä on ikkuna, joten olisi kyllä näyttänyt hassulta sisällä harmaa ovi ja musta ikkuna vierekkäin. Melkoisen selvitystyön päätteeksi Skaala saa ja pystyy palomääräystenkin puitteissa toimittamaan meille palo-oven, jonka pinnat on vain vuorattu tammiviilulla. Tällä poikkeuksella saadaan meille tamminen ulko-ovi, joka sopii yhteen mustan ikkunan kanssa. Täydet pisteet siis Skaalalle ja edustajalle tästäkin!

IMG_9856

Nykytrendien mukaan mekin olisimme halunneet taloon lasiliukuoven. Asiaa pohdittiin ja mietittiin pitkään arkkitehdin kanssa, mikä on järkevää ja mihin se kannattaisi sijoittaa. Vaihtoehtoja oli kaksi: joko ruokailuhuoneesta lasitetulle terassille tai sitten olohuoneesta terassille suoraan joelle. Lasitetulle terassille olevan liukuoven totesimme meidän talon kohdalla vähän turhaksi, tässä toimii hyvin iso ikkuna ja tavallinen ovi.  Lasiliukuovelle jäi siis vaihtoehdoksi olohuone-ruokailuhuone.  Jos ihan kaiken saisi, olisi tuossa olohuone-ruokailuhuone tilassa vain yksi iso ikkuna, joka aukeasi keskeltä kahdella liukuovella sivuille. Vaihtoehtoisesti myös  kaksi isoa liukuovea oli haaveissa, olohuoneessa ja ruokailuhuoneessa omansa. Noh kaikkea ei saa, jos ei sitten voiteta lotossa… Näin meille suunniteltiin kolme aukkoa tuohon avoimeen tilaan, joista keskimmäisen leveydeksi jäin noin 2 metriä. Lopulta totesimme noin kapean liukuoven hieman turhaksi, sillä ovi olisi auennut vain noin metrin verran, mikä on normaalinkin ulko-oven leveys. Pariovilla tuo koko aukko on 2 metriä leveä, joten päädyimme valitsemaan tilaan perinteiset pariovet, jolloin koko aukon saa kesällä auki joelle. Hieman tuo lasiliukuoven puuttuminen harmittaa, ne ovat niin upeita. Tehtiin kutenkin mielestämme järkiratkaisuja siitä mikä on järkevää meidän kohdalla myös taloudellisesti.

IMG_9852
Pariovilla saatiin reilusti kesää taloon sisälle

IMG_9862

Kaikki ikkunat on nyt asennettu, yhtä lukuunottamatta. Se tulee etuoven viereen ja voidaan kuulema asentaa vasta samalla kuin etuovi asennetaan. Sitä saakin sitten miettiä missä tämä säilytetään pitkälle syksyyn asti…

IMG_9864

IMG_9866
Etuovi ja keittiön ikkuna

Väliovista tarinaa sitten aikanaan, mutta meille on tulossa useita liukuovia sisätiloihin ja mustana tietenkin. Näissäkin Skaalalta oli tarjolla hieman erilainen musta ratkaisu.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s