PROJEKTEJA UUTEEN KOTIIN

Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista asioista ja historiasta, vaikka uudet talot ja moderni tyyli ovatkin meidän sisustamisen päälinjat.

Totta se on, ei meillä hävitetä vanhaa tavaraa vain, jotta saadaan jotakin uutta. Meidän tontilla sijainneen vanhan talonkin kunnostamismahdollisuudet puntaroitiin kyllä, mutta talovanhuksen kohdalla oli jo ikävä kyllä liian myöhäistä. Onnistuimme silti pelastamaan tuolta talosta jotain pientä ja vähän isompaakin jatkamaan elämäänsä uudessa kodissamme.

Talon myyjät olivat todella ystävällisiä ja sain valita lähestulkoon kaikesta talon irtaimistosta haluamani. Meidän mukaan jäi astioita ja vanhaa design lasia, mukana mm alkuperäisiä Iittalan Kastehelmi -astioita, aurinkopullo sekä Riihimäen lasin käsin signeerattu Nanny Still -karahvi.

Huonekaluista valitsin 50-luvu sohvapöydän ja muutamia tuoleja. Suurimpana aarteena kuitenkin vanha kiikkutuoli. Tarina kertoo talon myyjän istuneen siinä isoisänsä sylissä pienenä lapsena.

img_9880.jpg

Tällä hetkellä tuo ihana kiikkutuoli pölyttyy varastossa. En millään jaksaisi enää odottaa, että tämä ihanuus saadaan meidän olohuoneeseen kruununjalokiveksi kaiken uuden keskelle.

Ainakaan vielä tuolia ei ole edes tarkoitus kunnostaa, vaan vuosien patina ja kuluma saa siinä näkyä. Katsotaan sitten ajan kanssa halutaanko tuolin maalipinta kunnostaa.

Näiden vanhasta talosta saatujen huonekalujen lisäksi appivanhempien vanhoja huonekaluja on varastoitu vuosikymmenien saatossa miehen mummolaan. Monia huonekaluja olen sieltä jo aikaisemminkin katsellut, mutta nyt niille alkaa löytyä paikkoja uudessa talossa.

Miehen oma, lapsuuden aikainen Lundia Classic -hylly on jo tuotu meille. Tämä kunnostetaan meidän ruokailuhuoneeseen hyllyksi heti, kun talosta vain löytyy paikka aloittaa kunnostaminen. Ajatus on vahata hylly mustaksi.

IMG_9873
Lundia Classic

Aikamoinen työ noissa hyllyissä on, sillä ne ovat olleet varastoituna kylmään taloon noin 20 vuotta. Onneksi tässä ei olla ennenkään työtä pelätty… Lundiaa voisi myös katsella lisää käytettynä kunnostettavaksi, sillä eteinen tarvitsee myös säilytyskalusteen. Samalla pyyhkäisyllä tulisi toinenkin Lundia uudistettua.

Myös anopin vanhalle rottinkikeinulle on pedattu paikkaa meidän terassilta, makuuhuoneen oven vierestä. Voin jo nähdä itseni siinä kesäaamuina istumassa aamuteen kanssa.

IMG_9872

Todella huonossa kunnossa tämä keinu on, mutta kuntoon sekin saadaan. Ollaan ennenkin kunnostettu vanhoja rottinkikalusteita, kun pelastettiin äitini roskalavalta tuolit. Ei siis muuta kuin hyvä puhdistus, pohjatyöt ja mustaa maalia rottinkikeinun pintaan! Tämä tehdään jo ensi kesäksi valmiiksi 🙂

IMG_9871

Meidän taloon on tulossa melkoinen määrä terassia, joten terassikalusteitakin tarvitaan lisää. Alennusmyynneistä löysin jo ulkosohvan, jonka varastoon vieminen itse asiassa oli syy käyntiimme miehen mummolassa. Yhtenä löytönä varastosta nousi nyt esiin rottinkiset nojatuolit, jotka sopivat vallan hyvin meidän terassille. Yhdistän nämä joko uuden terassisohvan kanssa takapihan lasitetulle terassille tai sitten pääoven viereen. Katsotaan nyt kumpaan nämä sopivat paremmin ja mihin meidän jo olemassa olevat, kunnostetut rottinkituolit sopivat.

img_9869.jpg

Nämä tuolit olivatkin vielä todella hyvässä kunnossa, vain istuinpehmusteet ovat menneet varastoinnissa pilalle. Ensihätään näihin hommataan uudet pehmusteet ja heti kun aikaa riittää, niin vanha lakka pois ja uusi maali pintaan.

Viime keväänä meille ehtikin jo kotiutua Huuto.netin kautta Werner Westin suunnittelemat tuolit, jotka ovat aloittaneet elämänsä Helsingin olympiastadionilla. Tarina kertoo näiden olleen paikalla Helsingin olympiastadionin avajaisissa, selvinneen toisesta maailmansodasta sekä nähneen Helsingin olympialaiset.

IMG_9420

Näiden kunnostaminen on myös vielä hyvin kyseenalaista ja ne pääsevät meidän ruokapöydän ääreen Vitran uusien tuolien kaveriksi ensin ihan nykyisessä kunnossaan.

img_9383.jpg

Kokonaisuutena tykkään yhdistellä uutta ja vanhaa sisustuksessa. Eri aikakausien huonekalut luovat sopivasti kerroksellisuutta kotiin, kun kaikki huonekalut eivät ole ihan kiiltävän uutta. Saa sitten nähdä uudessa talossa osaanko tehdä tämän taidolla niin, että sisustuksen päätyyli säilyy kuitenkin modernina ja selkeänä.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s