ASUNTOMESSUT 2018 PORISSA

Asuntomessuista on kirjoitettu varmasti jo niin monta yleispätevää blogitekstiä, että ajattelin keskittyä nyt enemmän siihen miten meidän rakennusprojekti hyötyi messuista.

Messupäivä valkesi aurinkoisena. Hieman oltiin toivuttu viileämpää keliä, mutta Suomessa ei passaa valittaa lämmöstä. Seinäjoella 2016 ja Mikkelissä 2017 oltiin jouduttu ruuhkiin, joten tänäkin vuonna oltiin liikkeellä heti kun messuportit aamulla aukesivat. Ehkä juuri lämmöstä johtuen mitään suurta yleisöryntäystä ei kuitenkaan messuilla nyt näkynyt heinäkuisesta perjantaista huolimatta. Yhteenkään kohteeseen ei jouduttu jonottamaan sisälle. Päivän top lämpötila oli yhden kohteen sisämittarissa +36 astetta.

img_9961.jpg
Casa kivi

Meillä talon suuret linjat on täytynyt jo päättää, joten messuilta ei lähdetty isoja ratkaisuja enää hakemaan. Se mitä haluttiin nyt tarkastella oli:

  • Pukeutumishuoneiden ja kylpyhuoneiden kattomateriaalit
  • Saunapaneelit
  • Kivitalojen julkisivurappaukset
  • Takat
  • Akustiikkaratkaisut
  • Liukuovet

Päällimmäiseksi asiaksi messuilla nousi onnistumisen tunne. Ihastusta nostavat ratkaisut olivat kaikki samoja, joita olemme tehneet omaankin taloon. Betoninharmaat laatat, marmorilaatat, Winledin valaistukset, musta keittiö sekä avarat tilat. Mustia keittiöitä ei messuilla muuten enää paljoa näkynyt, vaan suunta oli selkeästi vaaleampaan päin.

IMG_9964
Jokilammi

Takat olivat paljolti varaavia takkoja. Ilman takkapäätöstä postuimme siis messuilta. Meille tulee kiertoilmatakka, ja siinä mietityttää nyt enää koko.

Akustiikka ratkaisuja on mietitty jo paljon ja monilla messuilla: on ollut asuntomessuja, Habitarea sekä rakentajamessuja. Tähänkään päätökseen ei enää muutoksia tullut, Kontolla mennään. Akustiikka levyjen asentamiseen sen sijaan saimme jotakin ajatusta. Jos levyt tulevat irti toisistaan, täytyy alustaksi laittaa jotakin. Koolauspuut ja metallipintainen eristelyvy näkyvät rumasti akustiikkalevyjen raoista, jos väliin ei laitetaan mittään…

Makuuhuoneen yhteyteen tulevan vaatehuoneen ja kylpyhuoneen kattomateriaalin päätimme, vaikka tällaisia huoneratkaisuja ei messuilla näkynytkään. Nyt täytyy sitten vain ottaa yhteyttä sisustussuunnittelijaamme Millaan, että millä tavalla kattoratkaisu muuttaa vaatehuoneen kalusteiden väriä.

Saunojen osalta messut olivat menestys. Oli hyvä päästä näkemää kerralla useita vaihtoehtoja. Päädyimme yhteistuumin jo ennen messuja ajatuksena olleeseen leveään lämpökäsiteltyyn haapapaneeliin. Lauteet tehdään mahdollisimman eleettöminä.

IMG_9911

IMG_9903

IMG_9965

IMG_9901

Liukuovien osalta mies sai näkemystä ja ideaa niiden rakentamisesta.

Messujen ihastumiset

Ehdoton “WAU “ja “täyttyy saada” ajatus heräsi iki-ihanien daybedien kohdalla! Ihan puhdasta daybediä meidän talon on kuitenkin vaikea tässä vaiheessa kuvitella. Olin haaveillut  työhuoneeseen vierasvuoteeksi Tapio Anttilan Day&Night -vuodesohvaa, mutta päätynyt jo budjettiratkaisuun Ikean samantyylisessä vuoteessa. Päädyimme kuitenkin miehen kanssa pärjäävämme väliaikaisratkaisulla siihen asti, että rakennusbudjettia antaa jälleen periksi hankkia tuon Anttilan Day&Night -vuoteen, tai että se tulee johonkin suuren suureen alennukseen! Tuosta vuoteesta saa tehtyä siron daybed tyylisen ratkaisun.

IMG_9942
Kastelli viva
IMG_9951
OP:n kotoisa
IMG_9957
OP:n kotoisa
IMG_9925
Sievitalo Kultakoivu

Myös kattoterassien sisutukset olivat ihania ja insipiroivia. Meille tulee suuri katettu terassi, jonka sisustukseen sain hyviä ideoita mukaan.

IMG_9992
Casa Terde
IMG_9980
Solid House Kodit
IMG_9956
OP:n kotoisa

Omiksi suosikkikohteiksi messuilla nousivat:

  • Bunkkeri ja Hakolan huonekalut
  • Talo Haltiatar
  • OP:n Kotoisa
  • Talo Lintula

Talo Haltiatar ja bunkkeri olivat messujen erilaisimmat kohteet. Mieleen jäivät myös OP:n kotoisa värimaailmansa perustella sekä Talo Lintula.

IMG_9946
Bunkkeri ja Hakolan Noma lepotuoli

Muuten kohteet tuntuivat sekoittuvan massaksi. Talo Lintula oli sykähdyttävä, vaikka omana kotina en ihan niin puun ja ruskean sävyisessä kodissa viihtyisi. OP:n kotoisa puolestaan oli juuri sitä, mitä työhuoneeseemme kaipaan ja suuressa kohteessa esimerkit oli hyvä miehelle tuoda esille.

IMG_9935
Talo Lintula

IMG_9934

IMG_9936

Jonkin verran saimme messuilta pihaideoita, lähinnä istutusaltaisiin.

IMG_9893.JPG

Messujen yleisilme

Yleisesti messut olivat mielestämme tänä vuonna vaisut. En tiedä johtuuko siitä, että olimme nyt kolmatta vuotta peräkkäin asuntomessuilla ja trendit eivät kuitenkaan muutu näin nopeasti. Melkeinpä kaikki oli jo nähty. Odotan aina asuntomessuilta jotain uutta ja erilaista, silti puutalot olivat pitkälti valkoisia taloja harmailla tehostelaudoituksilla. Me suunniteltiin tällainen talo jo kymmenen vuotta sitten. Jotain muutakin oli sentään vähän tarjolla mustien puutalojen, vaihtoehtoisten laudoitusten ja tehostelaudoitusten värien kohdalla.

Seinäjoen asuntomessuilta jäi muistijäljet uusista ja erilaisista, rohkeistakin ratkaisuista. Mikkelissä oli muutamia kohteita joissa täytyi käydä useita kertoja. Nyt kiesimme kohteet ja lähdimme kotiin. Myös pihasuunnittelu oli tänä vuonna hieman vaisua, ehkä panostus oli laitettu pihojen sijaan kattoterasseihin.

Jokinäkymillä varustetuissa taloissa joen näkyminen oli onneksi otettu suunnittelussa huomioon. Nämä rannan talot olivat avaria ja valoisia.

IMG_9922
Sievitalo Kultakoivu
IMG_9984
Villa Poiju

Totesimme yhteen ääneen, etä ensi vuonna tuskin tarvitsee Asuntomessuille lähteä. Taidamme panostaan muutaman seuraavan vuoden ajan Habitareen.

Oli kuitenkin mukava käydä pitkästä aikaa Porissa ja todeta omat, uuden kodin ratkaisut juuri niiksi meille oikeiksi. Eikö tämä ole kuitenkin se tärkein anti, jonka messuilta pystyi saamaan irti?!

Porista ajelimmekin sitten Turkuun viikonlopuksi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s