PINTAMATERIAALIVALINNAT

Missä vaiheessa talon pintamateriaalivalinnat on järkevää tehdä? Mietitäänkö asiat kuntoon jo suunnitteluvaiheessa vai vasta sitten kun päätöksiä on pakko tehdä, jotta laatat ovat tontilla kun laatoitus alkaa?

Meillä materiaaleja alettiin miettimään heti, kun talon pohja oli saatu valmiiksi.  Myös mies ottaa aktiivisesti osaa sisustusvalintoihin ja meillä molemmilla on selkeä mielikuva siitä, millaisessa kodissa haluamme asua. Monta sisustusvalintaa olikin tehty jo hyvissä ajoin ennen talon piirrustusten valmistumista. Kaikesta huolimatta päätimme ottaa tähänkin suunnitteluvaiheeseen mukaan ammattilaisen. Jos ei muuta, niin tukemaan omia valintoja ja helpottamaan työmäärää niiden juuri oikeiden materiaalien etsimisessä liikkeistä. Luonnollisesti tähän valikoitu tuttu sisustussuunnittelija, jonka työtä olimme saaneet ihastella muun muassa Seinäjoen asuntomessuilla. Hän on Milla Santamäki KVS Oy:stä. Millan kanssa tavattiin ensimmäisen kerran syksyllä 2017.

kvs
KVS oy

Mitä me sitten halusimme?

  • WC, KHH, keittiö, kylpyhuone, sauna ja eteinen laatoitetaan
  • Olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin parketti
  • Makuuhuoneisiin yksi seinä valokuvatapetilla
  • Työhuoneeseen maalattu tehosteseinä
  • Eteiseen tehosteseinä puupaneloinnilla

Koko kotiin haluamme yhtenäisen ilmeen, eli mahdollisimman paljon samaa laattaa ja selkeitä kokonaisuuksia ja jatkumoja. Meillä on myös huonekaluja, joita emme tässä vaiheessa ole uusimassa muuton yhteydessä. Uuden kodin ilmeen täytyy istua yhteen myös näiden vanhojen huonekalujen kanssa.

taikakuja_5_62
Edellisen talon ruokailuhuone ja säilytettävät kalusteet

Laattavalintoja ohjasivat selkeät toiveet: saunaan ja kylpyhuoneeseen seinään ja lattiaan sama laatta. Väri betoninharmaa, koko 60×60 cm ja lattiakaivot ovat linjakaivot. Tykkäämme kumpikin mikrosementin luomasta tunnelmasta, mutta se ei kuitenkaan lopullisena valintana ollut tarkoitettu meidän kotiin. Eteisen, keittiön, KHH:n ja toisen kylpyhuoneen laataksi valkoinen marmori tai marmorijäljitelmä. Sama koko 60×60 cm. WC:n laattoja lähdimme hakemaan seinään valkoista marmoria hexagon mallissa ja lattiaan vaalean harmaa laatta. Lähinnä Millalle siis jäi tehtäväksi vai niiden oikein laattojen löytäminen.

Lattiaan halusimme ehdottomasti parketin tuomaan lämpöä kotiin. Parketille toiveena oli mattalakattu tai mattavahattu tammiparketti, mielellään yksi sauvainen lankkuparketti. Laatuvaatimuksena on, että se täytyy pystyä hiomaan, eli viilun täytyy olla tarpeeksi paksu.

IMG_9847

Saunaan ja kylpyhuoneeseen valittiin Millan ehdotuksesta Betontech Grey. Keraaminen marmorilaatta on Terratintan Stone marble satin. WC:n laattojen kanssa tulikin sitten hieman enemmän ongelmaa. Valkoista marmoria löytyi hexagonian vain aitoa marmoria ja siitä jouduimme luopumaan sekä hinnan että käytettävyyden vuoksi. Aito marmori nimittäin imee kaiken itseensä, sillä kivi on huokoinen materiaali. Lisäksi se tulee kiinnittää omalla laastillaan. Lopulta laatoiksi valikoituvat seinään Qualitystonen hexagon ja lattiaan Betontechin Clay -laatat. Lattiaan tulee eri laatta juurikin sen vuoksi, että tuo Qualitystone on jälleen aito kivi ja WC:ssä se on lapsiperheessä hieman arassa paikassa.

Image-1-2.png

Parketti löytyi Karelialta. Kuin ihmeen kaupalla, oikeaan aikaan tinkaamalla hyvin, saimme budjettiin mahtumaan lankkuparketin!! Näissä pintamateriaalivalinnoissa jouduin olemaan hyvin tarkka nimen omaan budjetin kanssa, sillä kiintokalusteet ja kodinkoneet heilahtivat reippaasti yli sen, mitä niihin oli varattu…

IMG_9842

Tapettivalinnoissa halusin ehdottomasti valokuvatapetteja. Meillä oli valokuvatapetteja edellisessäkin kodissa ja pidän niiden tyylistä paljon, sillä niillä saa aikaan näyttävyyttä niin, että yleisilme säilyy kuitenkin rauhallisena. Meidän makuuhuoneen valinta oli helppo, sillä olin haaveillut jo vuosia edelliseen kotiin suuresta kukkatapetista. Näin ollen itseoikeutettu valinta on Ellie Cashmanin Darkfloral.

Sieppaa.PNG
Ellie Cashman Dark Floral

Lastenhuoneisiin täytyikin sitten kuunnella myös lasten omia mieltymyksiä tapeteista. Prosessi meni kaiken kaikkiaan niin, että valitsin noin kymmenen tapettivaihtoehtoa, joista lapset pääsivät sitten itse valitsemaan tapetin omaan huoneeseensa. Itseoikeutettu toimittaja tapeteissa on Photowall, sillä heidän tapettinsa ovat olleet ennenkin laadukkaita ja helppoja asentaa. Meillä tapetoinnin nimittäin suorittaa minä itse miehen toimiessa apupoikana.

Siparila
Siparila Vire

Eteisen puupaneloitavaan seinään mietittiin ensin Siparilan sisustuspanelia, mutta Mikkelin asuntomessujen jälkeen tuntui, että lähes jokainen rakentaja laittaa nyt Siparilan paneelia seinään. Me halutaan vähän jotain muuta ja Siparila sai jäädä. Toisena mukaan kuvioihin tuli Woodliten tammipaneeli, jossa ihastuttiin upeaan elävään pintaan. Jossakin vaiheessa mieli on kuitenkin muuttunut vielä hieman selkeämpään (ja helpommin siivottavaan) vaihtoehtoon ja tällä hetkellä mietitään joko tavallisen leveän saunapaneelin laittamista tai sitten OSB -levyä. Molemmat ovat hinnaltaan huokeita, OSB -levy näistä vielä huomattavasti huokeampi. Kovasti houkuttelisi ottaa pintamateriaali, jonka kanssa voisi surutta leikkiä maaleilla ja muilla pinnoitteilla. OSB -levyn kohdalla sen vaihtaminen vaikka jo muutaman vuoden päästä uuteen ei olisi sitten mikään ongelma. Mietitään tätä vielä itse ja Millan kanssa syksyllä, eiköhän se päätös sieltä pian synny.

paneeli
Panelointi Clarion Helsinkin airport hotellin aulassa

Yhteistyö Millan kanssa on ollut helppoa. Vaikka omat valinnat olivatkin näin selkeitä, on elämää helpottanut huomattavasti se, että itse ei ole tarvinnut laattakauppoja kierrellä. Milla etsi vaihtoehdot, minä kävin ne katsomassa ja hyväksymässä yhdessä paikassa. Millalta on myös saanut paljon ammattilaisen ajatuksia ja näkemyksiä, jotka ovat ohjanneet ja tukeneet omia valintoja. Parketin toki löysin itse, mutta senkin vain koska paikallinen rautakauppa piti sisustusillan, jossa Karelian edustaja oli paikalla ja parkettikaupat tehtiin suoraan hänen kanssaan.

Maalien sävyt sovimme Millan kanssa miettivämme kuntoon syksyllä. Näin valinnat ovat tuoreita, eikä mieli pääse muuttumaan liian montaa kertaa.  Niistä sitten lisää myöhemmin, kun valinnat on tehty.

One thought on “PINTAMATERIAALIVALINNAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s