TALON RAKENNUS

Yritin miettiä näin puoli vuotta ostopäätöksen jälkeen miksi valittiin juuri passiivikivitalo. Kysyin asiaa myös mieheltä, joka sanoi että tunteella mentiin niin kuin autokaupassa. No ei se ollut ihan niin yksinkertaista.

Yksi suuri tekijä oli arkkitehdin suunnitelmien mahdollistuminen. Moni puutalovalmistaja oli jo sanonut, että pylvästä piti lisätä sinne ja tänne. Sellaisiin paikkoihin, joita niitä ei missään nimessä haluttu.  Siellä missä puutalo voitiin arkkitehdin suunnitelmien mukaan rakentaa, nousi hinta johonkin käsittämättömiin lukemiin. Tuolla summalla saikin sitten jo passiivikivitalon. Yksi syy oli se, että kivitalo on aina ollut se haave. Me vaan tykätään kivitalojen jyhkeästä ulkonäöstä ja monista eduista puutaloon verrattuna. Tuntuu turvallisemmalta asua keskellä kiveä kuin keskellä puuta.

Passiivikivitalo on kosketusturvallinen, sillä ulkoseinissä ja alapohjassa ei ole mitään homehtuvaa.  Tulipaloa pelkääville lapsille voi sanoa kodin olevan kivestä, se ei pala. Passiivikivitalo on myös passiivienergiatalo. Toki me ei ihan tähän luokkaan päästä ikkunavalintojen vuoksi, mutta matalaenergiataloon on vielä mahdollisuudet.

triplo
EPS-harkon nurkkapala

Passiivikivitalo rakennetaan EPS-harkoista, eli triploista. Harkot kasataan päällekkäin, raudoitetaan ja valetaan täyteen betonia. Rakenteessa on siis kerralla sekä eriste, että betoni. Ikkunoiden ja ovien kohtaan on tehty apukarmit painekyllästetystä puusta, jotka pitävät betonin seinärakenteen sisällä ja näihin apukarmeihin kiinnitetään aikanaan sitten myös ikkunat ja ovet.

valettu

Urakoitsijaksi talon pystytykseen valikoitu M.Raksa, sillä heillä on ennestään kokemusta passiivikivitalojen pystyttämisestä. Eipä tuota haittaa sekään, että rakentaja itse on miehen lapsuuden tuttuja. Lisäksi appi on aktiivisesti mukana rakentamisessa muun muassa hitsaamassa teräsosia. Itse rakennetaan taloon “siivet” eli terassien päädyssä olevat seinät, terassit sekä räystäsaluslaudoitukset. Loppujen lopuksi katsotaan sitten mitä sisätöitä jää minulle, tapetointi ainakin ja maalaus mahdollisesti.

Betonivaluja meidän taloon on tullut kaiken kaikkiaan 6 kpl:

  1. Antura, joka sisältää yli 3000kg rautaa ja sitoo talon paaluihin
  2. Triploista kasattu sokkeli
  3. Ontelolaattojen välit
  4. Lattia
  5. Seinät puoleen väliin
  6. Seinät täyteen korkeuteensa

Avoimien sisätilojen ja suurten katettujen terassien vuoksi jännevälit ovat pitkiä. Tämän vuoksi talo sisältää melkoisen paljon rautaa tukirakenteissa sisällä ja ulkona.

Ulkoa meidän talo rapataan ja osittain laitetaan puuverhoilua. Sisään tehdään väliseinät puusta, mutta ne voisi tehdä myös harkoista kiviseininä. EPS-triploon kiinnitetään sisäpinnalle suoraan kipsilevy. Seinät ovat meillä siis pinnoitteita vaille valmiita nyt, kun ne on valettu täyteen korkeuteensa.

rautaa

rautaa2

IMG_3045.JPG

Perustus paaluille

Ennen rakentamista on talolle toki täytynyt tehdä perustukset. Maaperätutkimuksessa selvisi, että maaperä on pelkkää saviliejua. Suositeltu perustamistapa on siis paalutus. Myös maanvaraiselle laatalle talon olisi voinut perustaa, mutta silloin olisi täytynyt hyväksyä jopa 5 cm liikkuminen. Tässä vaiheessa ei kyllä mietitty hetkeään miten talon yksi tärkeimmistä osista, eli perustaminen tehdään.  Paalutus puolestaan aihetti sen, että talon lattiat ovat ontelolaatoilla ja talon alla noin metrin korkuin ryömintätila.

paalut
Paalutus

Kaiken kaikkiaan meidän taloa on kaivettu maan alle noin 1,5 metrin verran!

perustukset
Melkein kaikki tämä on jäänyt maan alle

Nyt kaikki seinät on valettu ja seuraavaksi alkaa katon teko. Katolla onkin jo kiire, sillä ikkunat asennetaan viikon kuluttua…

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s