RAKENTAJIEN JUHANNUS

Onneksi välillä saa pitää myös vähän vapaata. Meillä se toki vaati taas 500 km:n automatkaa mökille, pyörät katolla tietysti. Juhannukseen ei enää pitkään aikaan ole kuulunut väkijuomien kanssa läträäminen, vaan yhteistä aikaa perheen kanssa harrastaen ja oikeasti rentoutuen.

Sateisethan ne juhannussäät oli. Juhannusaatto meni sadetta pidellessä, levätessä, saunoessa ja uidessa. Lapset toki kalastaa säässä kuin säässä, oikeasta varustuksestahan se sää on kiinni. On sieltä lammesta myös mato-ongella noussut ahvenia, osa jopa paistettiin syötäväksi. Illaksi sateet vähän helpottivat ja saatiin tehdä tulet laavulle edes kerran juhannuksen aikana.

IMG_9754.jpg

Lauantaina herättiin aamulla kohtalaisen kuivaan säähän ja suunnattiin heti aamupalan jälkeen pyörän selkään. Maastoja meillä riittää ympärillä, mutta mentiin helppouden vuoksi jälleen Kylmänluoman harjulle ja aarnialueelle.

IMG_9766

Todella vähille näin rakennusaikana on harrastaminen jäänyt, mutta aina on menty ku on voitu. Mökillä ei onneksi ole paljon muuta tekemistä, kuin syödä ja harrastaa. Lapset on jo sen verran isoja, että varsinaista lapsenvahtia ei enää tarvita, mutta jonkun täytyy kuitenkin olla kotona vähän perään katsomassa. Tuo peräänkatsoja löytyy täältä onneksi aina.

IMG_9767

Nämä Kylmänluoman maastot on ihan mahtavia harjumaastoja ja helppoa polkua. Täällä me ollaan maastopyöräilyharrastuksemme aloitettu ja tänne meillä veri vetää aina uudelleen. Reitit ovat joko metsäautotietä tai kapeaa retkeilyreittiä. Retkeilyreitin pohja on muuten teknisesti helppoa ajettavaa, mutta välillä polulle eksyy isoja puita ja juuria, joiden yli joutuu jalkautumaan ja taluttamaan pyörää.

IMG_9797

Haastavaa ajamisesta tekee kapea polku, jonka ympärillä varvikko kasvaa korkeaksi. Ilmeisesti täällä ei kovinkaan paljoa liikennettä ole, joten varvikko pääsee kasvamaan. Varma en ole, mutta mielikuva on, että nuo polut ovat poropolkuja, joita siis pitävät auki enimmäkseen luonnon omat kulkijat.

IMG_9788

IMG_9790

Taukopaikkoja reiteiltä löytyy paljon. On kotaa, löytyy laavua ja aarnikämppää ja maisemat on jotain ihan uskomatonta. Tänään lähdettiin vaan lyhyelle lenkille, mutta monesti ollaan oltu ihan eväiden kanssa retkellä. Silloin toki sää on aina ollut hieman parempi.

IMG_9784

Lakeuksista ja kotimaastoista poiketen täältä löytyy myös mäkiä noustavaksi ja laskettavaksi.

IMG_9792

IMG_9808

Kylmälläluomalla luonto on niin puhdasta ja koskematonta, myös järven vesi on uskomattoman kirkasta. Toivottavasti tänne pääsisi vielä tänä kesänä uimaan. Silti tuolla metsässäkään ei ihan täysin erossa rakentamisesta ole, ajatukset tahtoo pyöriä talon ympärillä. Tämän kauemmas ei tällä hetkellä kuitenkaan rakentamisesta pääse. Kun keskittyminen täytyy singletrack polulla suunnata ajamiseen, ei taloa sillä hetkellä pysty miettimään tai löytää itsensä hyvin nopeasti sieltä varvikon puolelta katselemassa mustikoita.

IMG_9809

Kylmänluoman reitit löytyy Jälki.fi palvelustaja Facebookissa on oma MTB Taivalkoski -ryhmä. Suosittelen käymään kaikille, jotka ovat pyörän kanssa liikkeellä täällä päin. Pyöräksi riittää ihan vaikka hybridi metsäautoteillä. Yöpyä voi joko Taivalkoskella, josta löytyy hotelli, Jokijärvellä Saijan lomakartanossa tai sitten Kylmänluoman Retkeilykeskuksessa, josta majoituksen voi varata samoilta sivuilta Hossan kansallispuiston majoituspaikkojen kanssa. Tänään mietittiin ajamista Kylmänluoman Retkeilykeskukselle asti, mutta maksuvälineet jäin kotiin ja pilvet alkoivat roikkua hyvin harmaina ja matalalla pään yllä. Totesimme siis, että oli parasta suunnata takaisin kotia kohti.

IMG_9796

Yllättävän pitkään taivas jaksoi pysyä aamupäivällä kuivana, mutta loppujen lopuksi kastuttiin vielä ihan kunnolla. Rapakot, märät kengät ja mutainen selkä kuuluvat olennaisen osana tähän lajiin, eikä niitä passaa ruveta pelkäämään. Muuten saa tyytyä vain spinningpyörään!

IMG_3014.jpg
Kylmänluoman harjumaisemissa kelpaa harrastaa

 

Sunnuntaina kotimatkalla pysähdyttiin Syötteen poluilla ja ajettiin Syötteenkierros. Pytkynharjun maisemia on kyllä vaikea voittaa. Luonto on myös Syötteen kansallispuistossa jotakin uskomatonta, ja kulkijaa täällä riittää huomattavasti enemmän kuin Kylmälläluomalla. Syötteenkierroksen reittejä on sorastettu paljon ja ajamisesta on tullut helppoa, välillä tuntuu että paikoin jopa liian helppoa. Toki viime kesänä, kun mittarissa oli jo 50 km ja Syötteen päälle nousu vielä edessä, nuo sorastukset tuntuivat ihan taivaan lahjalta!

IMG_9824.jpg

Oli niin ihana kyllä ajaa taas Syötteellä. Harmi vain, ettei ehditty pidempää retkeä tänään tehdä. Kotimatka painaa päälle ja matkaa on vielä jäljellä melkoisen paljon.

IMG_9838

Loppukesästä käydään vielä ainakin Hossassa ja toivottavasti myös jollakin pidemmällä retkellä kotiseudulla. Hossan upeilla poluilla ollaan käyty ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, mutta ei niiden hohto ainakaan himmentynyt ole sen jälkeen kun Hossasta tuli kansallispuisto.

Mutta kyllä huomaa, että kevättalvi ja kevät on kuluneet jossakin muualla kuin pyörän päällä. Kunto on hukassa ja nainen väsyy nopeasti. Sinällänsä ei mitenkään hyvä merkki, sillä viikon päästä on kesän eka kisa Tahko MTB edessä. Viimeistelyharjoituksen (melkein naurattaa tässä tilanteessa käyttää tuota termiä) on nyt tehty. Viikon päästä sitten nähdään miten onnistuin. Nyt edessä on lepoa ja palauttelua, jotta raskaat jalat saadaan iskuun.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s