UNELMIEN PIHA

Hyvä suunnittelu, siitä unelmien kodin rakentaminen alkaa. Meillä tuo koti sisältää myös kauniin ja hoidetun piha. Niinpä heti talon asemakaavan valmistuttua mukaan suunnitteluprosessiin otetiin myös pihasuunnittelija. Ei mennyt kuten Strömsössä tämänkään…

 

Image-1

Itse asiassa otin ensimmäistä kertaa pihasuunnittelijaan yhteytä heti, kun tarjouksemme talosta oli hyväksytty. Edelliseen taloon teetettiin myös pihasuunnitelma, joten tiesin, että on oltava hyvissä ajoin liikkeellä, jotta suunnitelman saa silloin kun sen haluaa. Ensimmäinen keskustelu suunnittelijan kanssa käytiin maaliskuussa 2017. Tuolloin sovimme, että hän tulee käymään tontilla kesällä.

Perusteina pihasuunnitelman teettämiselle jo talon suunnitteluvaiheessa oli useita:

  • Tontin pitkä ja kapea muoto: sen jälkeen kun talon perustukset on tehty, ei pihalle enää pääse kaivinkoneella
  • Pihan kiinteitä rakenteita ja niiden perustukset voidaan tehdään samalla, kun talon pohjia ja perustuksia tehdään. Tämä helpottaa pihan rakentamista ja säästytään turhalta työltä monessa vaiheessa.
  • Asiat tehdään valmiiksi kerralla, vuosia ei odotella pihan valmistumista
  • Ranta täytyy ruopata ja ruoppausaika on talvella, vaadittavien lupien saaminen kestää kuukausia
  • Osa vanhoista puista haluttiin säilyttää ja näiden sovittaminen uuteen pihaan täytyi tietää hyvissä ajoin

Sovimme pihasuunnittelijan kanssa tapaamisen elokuulle, kun kesälomat ovat ohi. Minun tulisi miettiä tuohon mennessä valmiiksi pihan toiminnot ja toiveet. Niitä toiveita sitten kyllä löytyi. Suurin haaste oli varmasti se, että pihaan haluttiin kaksi hyvinkin eri tyylistä osaa. Rinnetonttia tuli pengertää ja pengerryksen rannan puoleisesta osasta haluttiin hyvin perinteinen ja luonnomukainen piha. Sellainen, kuin se on ollut jo noin 70 -vuotta. Ranta täytyy siistiä, sillä sitä ei oltu koskaan käytetty. Meillä lapset ja minä halusimme heti uimaan. Modernin talon viereen, pengerryksen talonpuoleisesta osasta puolestaan haluttiin hyvin selkeä, moderni ja pelkistetty. Istutuksina havuja, sekä perennapenkki ikuiselle rakkaudelleni pioneille ja alppiruusuille. Pääsisäänkäyntiä tuli korostaa näyttävästi istutuksilla. Myös pieni hyötypuutarha viljelylaatikoineen, minikasvihuone sekä muutama marjapensas oli toiveena.

Suunnitelman sovittiin olevan valmis lokuussa. Tuntia ennen tapaamista pihasuunnittelija perui koko projektin!

Mistä saamme pihasuunnittelijan heti?

Alkujärkytyksestä toivuttuani soitin läpi kaikki löytämäni pihasuunnittelijat ja vastaus oli kaikilla sama: ei voi ottaa tällä aikataululla, kalenteri on täynnä, ensi kesäksi saadaan. Mutta ensi kesä on liian myöhään. Lopulta löysin yhden suunnittelijan, joka lupasi auttaa meidän aikataululla: suunnitelma valmiiksi lokakuulle.

Alku oli lupaava: tämä suunnittelija saapui ensimäiselle tapaamiselle sovusti ja ensimmäinen luonnos tuli hyvin ajallaan. Luonnoksessa oli monia hyviä elementtejä ja suunnittelija oli pystynyt huomioimaan toiveita hienosti. Muutoksia kuitenkin vaadittiin.

Image-1 (002)

Mutta sitten alkoivat viivästykset. Suunnitelmaluonnoksia ei tullut, vaikka näin sovittiin. Sähköpostit eivät päässeet perille, etanaposti hukkasi kirjekuoria….

Monen puhelinsoiton ja mutkan jälkeen, tilanteessa, jossa pihasuunnitelma oli pakko saada, sillä rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2018 pihan rakentamisella, suunnittelija toi itse minulle suunnitelman paperilla tontille.

Suunnitelma ei ollut täysin sellainen mitä toivoimme ja se olisi vaatinut vielä muutoksia, mutta aikaa ei enää ollut. Kiinteät rakenteet olivat suunnitelmassa onneksi suurin piirtein kohdillaan ja omalla kokemuksella niitä pystyi muokkaamaan haluamikseen. Pihan pengermuuri suunniteltiin itse, valmiissa suunnitelmassa oli vain sen paikka suurin piirtein kohdillaan. Etupihan istutusaltaiden paikkaa joudutaan siirtämään ja niitä tehdään enemmän. Rantaan tehdään jossakin vaiheessa kivetys pöydän alle, mutta ihan eri kohtaan kuin suunnitelmassa on. Talon ja pihan suunnittelussa piti huomioida jokinäkymän maksimointi ja suunnitelmaan oli piirretty isoja puita ja pensasaitaa juurikin talolta olevan jokinäkymän eteen.

Talon yhteyteen rakennettava terassin laajennus ja sen ympärillä olevat istutusaltaat taitavat tulla kuten suunnitelmassa ja ne täyttävät toiveita. Mutta ne ovatkin sitten varmaan ainoat. Näillä istutusaltailla saadaan atriumpihan tuntua taloon ja ne pengertävät tonttia terassilta alas noin metrin verran ensimmäiselle nurmialueelle.

Tällä suunnitelmalla nyt kuitenkin lähdettiin eteenpäin. Rakennustyöt käynnistyivät maaliskuun lopussa 2018.

pihasuunnitelma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s