TALOVANHUS

image1 (002)

Rakennettu vuonna 1950, otetu käyttöön 1951. Remontoitu ilmeisesti vuonna 1962, sillä tuolta vuodelta löyty tapettikerrosten ja aukileikattujen pinkopahvien välistä sanomalehteä. Kuvassa näkyvä yläkerran ikkuna on joskus vuotanut ja rakenteet ovat kastuneet, jonka vuoksi remontti on tehty. Ilmeisesti tuossa remontissa myös puulattiat on tasoitettu ja päälle on laitettu muovimatto. Myyjät muistelivat, että 1990 -luvun alussa taloon on vaihdettu ikkunat.

image4
Seinien sisältä löytyi sanomalehden palasia vuodelta 1962

Katto: alkuperäinen ja vuotanut. Kattohuovan palasia keräilimme viime kesän pihamaalta. Itseasiassa olohuoneen seinän pinkopahvit olivat märät, kun niitä viime kesänä irrotettiin. Kellarissa oli alkuperäiset pesutilat ja sauna. Kuntokartoituksen mukaan tilat olivat kuivat, mutta meistä useampi sai siellä hengitystieoireita.

Keittiössä alkuperäiset kaapistot ja puuliesi.

UUNI

Talon elämänkaari näytti olevan tiensä päässä. Olimme päättäneet purkaa talon ja sille haettiin purkulupa. Toki talossa oli myös säilytetäviä aarteita, sillä emme halunneet heittä hukkaan kaikkea vanhaa. Halusimme, että paikan historia ja vanha talo jää elämään myös uuteen kotiimme. Tämän vuoksi puuhella on siirretty varastoon. Se on suunniteltu laitettavaksi kesäkeittiöön tulevaisuudessa. Kellarin vanhoja punatiiliä purettiin talteen, niiden käyttöajatuksena on päätyä rantaan pöydän alle kivetykseksi. Myös erilaisia nuppeja, pidikkeitä ja rautoja haalittiin talteen myöhempää käyttöä varten.

image3 (002)
Kellarin vanhat punatiilet

Kaikkein tärkeintä oli kuitenkin purkutöiden ajalta säilyttää pihan vanha omenapuu! Helsingin sanomissa oli kesällä 2017 kuukausiliitteessä ohje vanhojen omenapuiden lajikkeiden tunnistamiseen. Siemenkodan, kukinnon ja omenan värin, kypsymisajan sekä maun perusteella tunnistin meidän puun 1950 -luvulla erittäin suosituksi lajikkeeksi, nimi ei tokikaan jäänyt mieleen.

OMPPUPUU

Helmikuussa 2018 talo vihdoin purettiin. Tuollon kaikki päätöksemme sen kohtalosta osoittautuivat oikeiksi. Erityisesti kattoikkunan kohdalta rakenteet näyttivät kärsineen kosteusvauriosta. Mitä kaikkea talosta olisikaan löytynyt, sitä ei tiedä kukaan. Ei tuosta talovanhuksesta olis ollut säästettävissä kuin perustukset ja nekin olis täytynyt kaivaa auki sekä ulkoa, että sisältä.

image2

Mitä jokirantaan sitten tulee tilalle?

One thought on “TALOVANHUS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s